Voordelen VAN en vragen VOOR de zelfstandig trouwambtenaar

Toen ik net begon als trouwambtenaar heb ik me gek gezocht. Ik snapte er niets van. Wat is nou een Abs en wat is nou een BABS? Wat zijn dat nou die leges en hoeveel moet een bruidspaar nou betalen aan de gemeente? Maar ook… wat is nou het verschil tussen een Babs voor 1 dag en hoe werkt dat voor een trouwambtenaar zoals ik die is aangesteld is in een gemeente.  Wat zijn dat nou eigenlijk zelfstandig trouwambtenaren? En waarom zou je hiervoor kiezen als in de prijs van de gemeente de trouwambtenaar is inbegrepen? En wat is nou dat trouwboekje waar je ook nog eens een tientje extra voor betaald. Hier misschien wat meer duidelijkheid voor jullie en wat belangrijk is om te weten als jullie besloten hebben te gaan trouwen. Zie onderaan de vragen die je kunt stellen aan een zelfstandig trouwambtenaar.

 1. Gemeentehuis en aangewezen locatie, in mijn gemeente kan je in drie ruimtes trouwen. Hoe groter hoe duurder. Ook kan je op nog een paar locaties trouwen die de gemeente heeft aangewezen. Meestal worden die locaties buitenlocaties genoemd. Maar ook wordt er soms gesproken over vrije locaties of eigen locaties. Per gemeente verschilt dus de keuze aan trouwlocaties en hoe die worden genoemd.
 2. Kosten, die logica kan ik vaak niet uitleggen. Want dit verschilt enorm per gemeente. Ik kan jullie bij het kiezen van een trouwlocatie echt aanraden om eens te kijken naar wat de gemeente rekent. Want in sommige gevallen betaal je meer als je op een buitenlocatie trouwt en in andere gevallen wordt er juist minder gerekend. Die kosten noemen ze de LEGES waarvan je vaak op sites van trouwambtenaren ziet dat die exclusief zijn.
 3. Trouwboekje, de akte die getekend wordt gaat naar het gemeentehuis. Het trouwboekje is op de dag zelf een officieel document namelijk een uittreksel. Het verschilt nogal hoe die eruit ziet. In sommige gemeenten staat niet eens de naam erin gedrukt en in andere gemeenten is het prachtig kalligrafeert. Wat ik zelf zou doen? Ik vind het tekenen vaak heel erg lang duren en zou het achterwege laten.  Vaak wordt dit automatisch gedaan door de bruidsparen en blijft het boekje ergens onder het stof liggen. Je zou het kunnen doen als je graag iets mee naar huis neemt of kinderen een belangrijke taak wilt geven en laat medeondertekenen.
 4. En dan heb je ook nog de benoeming voor 1 dag. Als ik in een andere gemeente een huwelijk mag sluiten, dan word ik in die gemeente benoemd voor 1 dag. Soms houd dat in dat de kosten gelijk blijven. Heel soms  krijgt het bruidspaar korting. Je zou denken….het meest logische aangezien de gemeente de trouwambtenaar niet hoeft te betalen. Maar….helaas.. je betaalt in de meeste gevallen juist meer. Mij hebben ze dit nog nooit uit kunnen leggen. Behalve als ze een trouwambtenaar en bode meesturen. Dan snap ik het nog wel. Soms doen ze dat om het proces te bewaken.
 5. Getrouwd worden door een bekende.  Hier wordt hij wat verwarrend want dit wordt ook vaak BABS voor 1 dag genoemd. Verschil van een trouwambtenaar (zoals ik) van een andere gemeente is, dat die vriend of vriendin ook door de rechtbank beëdigd moet worden en dus ook echt naar de rechtbank moet. Meestal is dit dus iets duurder.
 6. Ceremonieel spreker.  Wat ook vaak gebeurd is dat mensen gratis trouwen op het gemeentehuis en daarna op een andere locatie de ceremonie doen. Die locatie hoeft dan niet goedgekeurd te zijn door de gemeente en de spreker hoeft niet beëdigd te zijn. Toch zijn het vaak wel echte trouwambtenaren. Wil je dus kosten besparen dan is dat een goede optie. Zelf kies ik ervoor om alleen de echte huwelijken te sluiten.
 7. Trouwambtenaar van de gemeente, Zelf ben ik trouwambtenaar van de gemeente Leiderdorp. Ongeveer 2-3 weken van te voren weet het bruidspaar dat ik hen trouw. Voorkeur opgeven kan bij ons nog niet. In sommige andere gemeenten kan het wel, echter dan is het wel op basis van beschikbaarheid en zonder garantie. Voor een huwelijk rekent de gemeente 4,5 uur. Daarbij zit inbegrepen het kennismakingsgesprek/schrijven van de ceremonie en het sluiten van het huwelijk zelf. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en denken dat de trouwambtenaar vrijwel het gehele bedrag krijgt.
 8. ABS, ambtenaar burgerlijke stand. Een aantal ambtenaren die je tegen komt als je bijvoorbeeld je paspoort ophaalt of een andere akte ontvangt, sluiten daarnaast ook een aantal huwelijken per jaar. In onze gemeente doen deze ambtenaren vaak de gratis huwelijken.
 9. Zelfstandig trouwambtenaar, de trouwambtenaren die je op sites zoals de Perfect Wedding ziet staan, zijn bijna allemaal ook werkzaam bij een gemeente. Dus eigenlijk gaat het om dezelfde mensen!
 10. Waarom zou je een zelfstandig trouwambtenaar kiezen? Naast de 4,5 uur die de gemeente voor mij rekent, verricht ik het meeste werk in mijn vrije tijd. En dat doe ik omdat ik het heel erg leuk vind en vind dat het bruidspaar een persoonlijke ceremonie verdient. En ik geloof met mij nog vele andere trouwambtenaren die er hetzelfde erover denken. Maar waarom zou je dan toch een eigen trouwambtenaar kiezen als veel trouwambtenaren er veel passie/tijd en energie in steken?
 • De belangrijkste reden is dat ik niet pas twee weken van te voren kennis zou willen maken met de trouwambtenaar en het lot laten bepalen of wij een klik met hem of haar hebben.
 • Ik heb inmiddels veel verschillende trouwambtenaren gezien en er zitten echt een aantal hele goede tussen. Die de toon kunnen zetten op de dag en waar de gasten en wij nog lang mooie herinneringen aan zullen hebben. (Ik hou het graag positief)
 • Ik hecht ook waarde aan het contact vooraf. Dat iemand echt de tijd kan nemen om naar mijn verhaal te luisteren. Aanvoelt wat er wel en niet gezegd kan worden en een paar verrassingen voor ons in petto heeft.
 • Misschien wil ik ook een paar sprekers tijdens de ceremonie. Een zelfstandig trouwambtenaar kan hierin vaak wat begrenzen en kijken of (als er meer mensen spreken) veel dezelfde dingen gezegd worden.
 • Tijd….de gemeente trouwambtenaren moeten zich vaak houden aan 30 minuten. Ik zou dus een gemeente kiezen waar de zelfstandig trouwambtenaar zelf de akte op mag halen. Dan kan de ceremonie namelijk langer duren dan een half uur. (of een gemeente die wat flexibeler is. Allemaal vragen die je kunt stellen.)

En voor jullie? Een zelfstandig trouwambtenaar is al eerder bij jullie betrokken en heeft vaak meerdere huwelijken gesloten en gratis tips! Hebben jullie bijvoorbeeld al gedacht aan de stoelindeling? Muziek? En wat doe je met de kinderen? Wat kan er nog meer tijdens de ceremonie? Omdat de zelfstandig trouwambtenaar eerder op jullie pad komt, kan je daar enorm mee geholpen zijn.

10 Vragen die ik mijn trouwambtenaar zou stellen

1. Waarin verschillen jouw huwelijken van de gemeente met die van jou als zelfstandige?

2. Ben je beëdigd en hoeveel ervaring heb je als trouwambtenaar?

3. Wat zijn de reacties van de bruidsparen en heb je ook weleens feedback gekregen?

4. Welke fout(en) maak je nooit meer?

5. Kan je iets vertellen over de manier waarop je speecht/spreekt?

6.  Hoeveel uren besteed je aan het schrijven van de ceremonie?

7. Hoe lang duurt de ceremonie?

8. Hoe vaak gaan wij elkaar ontmoeten en hoe verloopt het verdere contact?

9.  Wat zijn de kosten? En wat mag ik daarvoor verwachten?

10. Wat verwacht je van ons?